Ако имате алергия към ужилване от пчели или оси, лятото Ви

...
Ако имате алергия към ужилване от пчели или оси, лятото Ви
Коментари Харесай

Съвети към алергичните: Първа помощ при ужилване от пчела или оса

Ако имате алергия  към ужилване от пчели или оси, лятото Ви може да се окаже по-опасно от това да карате велосипед в София. Според изследвания – около 3% от хората страдат от сходни алергии, които в редки случаи са даже с съдбовен край. Ако подозирате, че и вие сте наранени от казуса, помолете лекаря си да ви направи кожен тест.

Само ужилването от пчели и оси е в положение да предизвика мощно изразени и генерализирани алергични реакции. Някои хора развиват обилни местни отоци при захапване от други инсекти. Те обаче не са по този начин съществени и не са класическите „ алергични “ реакции, в случай че не са съпроводени и от други признаци.

Ще разберете какво е положението ви, откакто фактически ви ужили или ухапе насекомо. Ако развиете обриви, зачервяване, оток на

места, разнообразни от изумения сектор, затруднено дишане, световъртеж, прегракване и/или отичане на езика, значи сте алергични.

При най-силно протичащите реакции е допустимо човек да загуби схващане и да получи сърдечен арест, защото организмът изпада в анафилактичен потрес. Но тези случаи се предизвикат единствено от пчели или оси. Изненадващото е, че от време на време признаците се демонстрират няколко часа след първичната среща с алергена и последователно настава утежняване, преди да отшуми изцяло.

След като един път сте получили систематична реакция към ужилване от насекомо, да вземем за пример обрив или оток, при наново ужилване има възможност да изпитате повторна реакция. Ето за какво хората, на които им е известно, че имат подобен проблем, в никакъв случай не би трябвало да излизат без медикаменти за първа помощ. Добрата вест е, че рискът от проявлението на мощна реакция понижава с времето. До 25% към 10 години и повече след първичното ужилване. Освен това при всяко последващо ужилване реакциите нормално не стават по-силно изразени.

Действително не съществува метод да предвидите дали сте алергични към избрани инсекти, до момента в който не ви ужилят, тъй като това е една от редките типове алергии, при които фамилната обремененост не оказва никакво въздействие. Само тъй като майка ви е алергична към ужилвания от пчели не значи, че и вие ще сте наранени. И противоположното е годно – в случай че в три генерации обратно в фамилията ви няма страдащи от сходни проблеми, не значи, че вие няма да сте първите.

В случай че ви ужили насекомо, пробвайте да си извършите леден компрес и/или си купете крем с хидрокортизон , който се продава без рецепта, с цел да намалите болката и отока. Ако се появят спомагателни и необятно публикувани признаци, се обадете на персоналния си доктор и си запишете  час за алерголог . Добре е да потърсите съвет от експерт дали за вас е подобаваща имунотерапията със змийска отрова или с инжекции срещу алергията, които могат да ви създадат нечувствителни към ужилванията на пчели и оси.

Според някои изследвания имунотерапията е ефикасна в над 97% от случаите на страдащите от алергия и ги защищава от животозастрашаващи реакции. Обаче инжекциите има възможност да провокират по-силни странични резултати, в сравнение с тези, предписвани за алергени, носени по въздуха.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР